Hoe onderhoud ik Sunbrella? | FLOW.
15897
post-template-default,single,single-post,postid-15897,single-format-standard,bridge-core-2.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-19.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Hoe onderhoud ik Sunbrella?

Hoe onderhoud ik Sunbrella?

 

Sunbrella-stoffen gaan jarenlang mee, langer dan de meeste andere materialen. Maar daar staat tegenover dat goed onderhoud een belangrijk onderdeel is van deze langdurige duurzaamheid. Daarom dien je het materiaal regelmatig schoon te maken. Af en toe komt het voor dat je iets op de stof laat vallen waardoor er potentieel vlekken kunnen ontstaan. Het is prettig als de kleur en het patroon van Sunbrella-stof lang behouden blijven. Ondanks dat daar actief in wordt geïnvesteerd door de producent zelf ( lees hier wat Sunbrella is) , is het aan de gebruiker om het materiaal regelmatig goed schoon te houden.

Daarom bespreken we op deze pagina:

 • Hoe je Sunbrella snel schoon kunt maken
 • Wat je moet doen bij vlekken
 • Hoe je Sunbrella-stof diep kunt reinigen

 

Hoe kan ik Sunbrella snel schoonmaken?

 

Sunbrella is vrij gemakkelijk snel te reinigen. Dit is vooral aan te raden nadat het materiaal al enkele weken niet is schoongemaakt. Regelmatig onderhoud is de beste manier om langdurig van de stof gebruik te maken. Het is hierbij vooral belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van producten die geen directe negatieve invloed op de kwaliteit van het materiaal hebben. Je hebt hiervoor een zachte borstel nodig. Daarbij kun je het beste zachte zeep gebruiken en deze met water mengen. Doe dit in een kleine watersproeier, zodat je de zeep geleidelijk op de stof kunt aanbrengen.

 1. Pak de zachte borstel en veeg eerst het loszittende vuil van de stof. Wees voorzichtig met het vegen, want de haren van de borstel kunnen de kwaliteit van het materiaal aantasten. Borstel daarom niet te hard door wanneer vuil vast blijft zitten.
 2. Breng nu eerst op de plekken met vastzittend vuil een klein beetje water met zeep uit de sproeier aan. Laat het vuil even 30 seconden water sunbrella onderhoudopnemen, zodat het snel los komt te zitten.
 3. Veeg nu langzaam en zacht met de borstel over het vuil, zodat het wat losser komt te zitten. Denk ook hierbij weer aan het niet te hard borstelen. Komt het vuil niet los? Laat het dan nogmaals even in het mengsel van water en zeep zitten, zodat het wat meer tijd heeft om los te komen.
 4. Als alle vastzittende stukjes vuil van de stof zijn verwijderd, kun je de gehele stof laten drenken in een emmer met water en wat zachte zeep. Zorg dat de zeep eerst in het water is opgenomen. Laat de stof daar 10 tot 15 minuten in weken, zodat deze helemaal schoon wordt.
 5. Ga de stof nu nogmaals helemaal na om te kijken of er nergens vlekken achterblijven.
 6. Je kunt de stof het beste gewoon met lucht drogen. Hang de stof aan een droogrek of waslijn zodat deze langzaam droog kan worden
 7. Je kunt de stof nu gewoon weer gebruiken.
 8. Herhaal dit proces om de 4 tot 6 weken om het materiaal langdurig schoon te houden.

 

 

Wat te doen bij vlekken op Sunbrella-stof

 

Helaas komt het weleens voor dat er vlekken ontstaan. Een glas frisdrank valt om, het kopje koffie zit net iets te scheef of het ijsje dat jij aan het eten bent smelt op een kussen. Dit is allemaal zonde, maar gelukkig is het mogelijk om vlekken uit de Sunbrella-stof te verwijderen, zodat er geen langdurige schade zal ontstaan. Iedere vlek is anders en daar is dus ook een andere manier van schoonmaken voor nodig. Daarom beschrijven we hier de meest voorkomende vlekken, maar je kunt op de website van Sunbrella meer informatie vinden over andere vlekken op jouw Sunbrella-stof en hoe jij deze kunt verwijderen.

 • Vlekken zoals cola, koffie of melk – deze vlekken zijn het gemakkelijkst te verwijderen door 60ml afwasmiddel met 3,8 liter water te vermengen. Drenk de vlek in de oplossing en laat deze even weken. Door het afwasmiddel zal de vlek snel oplossen en kun je de stof direct laten drogen.
 • Vlekken zoals boter, olie of verf – deze vlekken kunnen hardnekkig worden als je deze niet snel genoeg reinigt. Giet wat maïzena op de vlek zodat dit de olie in de vlek kan absorberen. Strijk nu de bovenkant van het hoopje maïzena af met een recht object. Verwijder na enkele minuten het residu met een mengsel van water en afwasmiddel.
 • Wijnvlekken – Maak een mengsel van afwasmiddel (60ml), witte azijn (80ml) en waterperoxide (120ml) en meng dit vervolgens met 3,8 liter water. Drenk de vlek in de oplossing en laat het even intrekken. Je kunt de vlek vervolgens afspoelen met water.

 

 

Het diep reinigen van Sunbrella-stoffen

 

Wanneer je de stof langere tijd niet hebt gereinigd dan is het nodig om deze te diep reinigen. Dit is ook na enkele jaren gebruik te maken van de stoffen een goed idee. Zo weet je zeker dat je langer met het materiaal kunt doen. Voor het diep reinigen heb je meerdere opties. Zorg er altijd eerst voor dat de vlekken goed zijn behandeld voordat het laat diep reinigen.

Let op: er zit verschil tussen de reinigingsmogelijkheden voor stoffen die binnen en buiten worden gebruikt. Opties voor diep reinigen:

 • Doe de stof in de wasmachine en was deze met koud water. Zet de centrifiguursnelheid op laag en laat deze niet automatisch drogen
 • Met de hand reinigen. Dit werkt het best in een emmer, wasbak of in het bad. Gebruik koud water en een reinigingsmiddel dat geen chloor bevat
 • Laat de stof reinigen of stomen door een professionele schoonmaker

Sunbrella is een textiel dat op veel verschillende manieren goed te reinigen is. Sunbrella is bestand tegen vrijwel alle invloeden van buitenaf, mits u dit op de juiste manier en optijd schoonmaakt. Dit maak Sunbrella tot de best verkrijgbare outdoor stoffen.